עולם הבנייה משתכלל כל הזמן, ובפרט הואצה מגמה זו בעשור האחרון. מגוון האפשרויות המוצעות לקבלנים ולאדריכלים הולך ומתרחב, ובאופן טבעי גם הלקוחות שלהם, כלומר הציבור הרחב, נהנים ממבנים איכותיים יותר. אחד המושגים שכדאי לכולם להכיר לעומק הוא “בנייה קלה” – בעמוד זה תמצאו מידע מפורט אודות השיטה, יתרונותיה, חסרונותיה והדרכים למצות את הפוטנציאל שלה, כך שגם אתם תוכלו לאמץ אותה ולהרוויח בזכותה.
בנייה קלה היא שיטה יעילה להפליא להקמת מבנים אשר מבוססת על טכנולוגיות חדשניות ועל חומרים מתקדמים. בשיטה זו מרבית העבודה מתבצעת במפעל ולא באתר, וכתוצאה מכך מקוצר זמן הבנייה במידה ניכרת, ועוד יתרון שנובע ישירות מעובדה זו הוא הידידותיות לסביבה. בנוסף מתאפיינים מבנים שהוקמו בשיטה זו ברמת בידוד גבוהה מאוד וברמת גימור מרשימה.
השם “בנייה קלה” נובע כך שהחלקים הינם קלי משקל, עד 50 ק”ג לכל מטר רבוע. יחד עם זאת המבנים עצמם יציבים ועמידים לא פחות, ולעתים אף יותר, בהשוואה לאלה שנבנו בשיטות הבנייה המסורתיות.
את הבנייה הקלה ניתן לנצל לטובת הקמת מגוון רחב מאוד של מבנים: בתים פרטיים, משרדים, גני ילדים, כיתות, מבני ציבור, קומה נוספת על גג בניין קיים ועוד. עוד כדאי לדעת כי העקרונות של שיטה זו נמצאים בשימוש כבר מאז שנות ה-70 של המאה הקודמת, כשבמקור היא פותחה כדי לספק מענה לשתי בעיות מהותיות של מבני העץ של פעם (היותם דליקים והעבודה הרבה שנדרשה להקמת בתים). בשנים האחרונות חלה עלייה של ממש במודעות ליתרונותיה של הבנייה הקלה (שלעתים מכונה גם “בנייה ירוקה”), וגם אפשרויות המימוש שלה התרחבו בזכות התפתחויות טכנולוגיות ומוצרים מתקדמים דוגמת לוחות MgO.
בבנייה קלה השלד מיוצר מפלדה או מאלומיניום, ואילו החיפויים, הן בתוך המבנה והן אלה החיצוניים, הם לוחות בנייה מתקדמים. כמובן שמבנה שמוקם בשיטה זו מחובר לכל התשתיות הנחוצות, והוא מבוסס על תכנון אדריכלי מפורט וגמיש במיוחד בזכות המרכיבים שבהם נעשה שימוש ושיטת העבודה.
הבנייה הקלה הולכת והופכת לקונספט נפוץ יותר ויותר, ולא בכדי. יתרונותיה רבים, וכשמבינים עד כמה הם משמעותיים ומשתלמים הן לקבלן והן לצרכן, אך טבעי הוא שייווצר רצון של ממש לנצלם.
מאחר שמרבית העבודה על המבנה מתבצעת במפעל שמן הסתם תוכנן במיוחד לשם כך ומתנהל ביעילות מרבית, ובזכות העובדה שהיקף העבודות בשטח, שמטבעו מייצר מכשולים ומגבלות, מצומצם, ניתן לקצר את זמן הקמת המבנה בשיעור דרמטי: הזמן הממוצע של הבנייה הוא כחצי שנה, ובמקרים רבים כבר תוך 3 חודשים מיום תחילת העבודות המבנה עומד על תילו. גם את שלב התכנון וגם את הליך קבלת האישורים הנדרשים מכל מבנה בישראל ניתן להשלים בפרק זמן קצר יותר בהשוואה לבנייה בשיטות של פעם, ובסך הכל תחסכו זמן יקר (חיסכון שבא לידי ביטוי גם בתועלת כספית – לא תצטרכו לשלם שכר דירה במקום אחר תקופה ארוכה, המשרד שאתם זקוקים לו יוכל להתחיל לפעול במהירות וכו’).
שיטת הבנייה החדשנית מבטיחה שהמבנה שהוקם יהיה עמיד במיוחד לרעידות אדמה, וזאת בזכות המשקל הקל (עד 50 ק”ג למטר רבוע) והגמישות של השלד שמאפשרת לו חופש תנועה מסוים כך שהוא לא יישבר. כאמור באופן כללי למרות השם “בנייה קלה”, מדובר על מבנים יציבים ובעלי חוסן רב.
השימוש בחומרים המתקדמים והבנייה במפעל מאפשרים הקפדה יתרה על רמת הגימור, שהופכת גבוהה במיוחד ומרשימה עד מאוד. בהשוואה לקירות בטון הקירות במבנים אלה חלקים יותר, נטולי גלים ומדויקים לחלוטין.
יתרון משמעותי נוסף של הבנייה הקלה הוא הבידוד המצוין, הן אקוסטית והן תרמית. רמת הבידוד הגבוהה הופכת את המרחבים לשקטים יותר (יתרון בלתי מבוטל במציאות העכשווית הרועשת, לעתים רועשת מדי) ומקטינה במידה ניכרת את הוצאות האנרגיה על חימום וקירור הבית, המשרד, הכיתה וכו’.
יתרון רב חשיבות כשבמקום שבו אמור לשכון המבנה החדש מתבצעת פעילות (למשל כשמוסיפים כיתה למתחם קיים, או כשזקוקים לעוד משרד בשטח המפעל). גם כשמדובר על הוספת קומה על גג העובדה שמרבית הבנייה הקלה מתבצעת במפעל ולא בשטח היא יתרון מובהק שמצמצם את הבלגן ואת הפגיעה בשגרת היומיום למינימום הנדרש. למעשה גם כשמדובר בשטח ריק, ההיקף הנמוך מאוד של העבודות שמתבצעות בו הוא יתרון, שכן בדרך זו אנחנו לא מהווים מטרד לשכנים.
יתרון אחרון אבל בהחלט לא פחות חשוב של הבנייה הקלה הוא הידידותיות לסביבה. בימינו, כשהמודעות לחשיבות צמצום הפגיעה בכדור הארץ היא כבר נחלת הכלל, וכולנו מבינים שעל כל אחד ואחת מאיתנו מוטלת האחריות לשלב את השיקולים האקולוגיים בכל החלטה ובוודאי שבאלה החשובות כמו בתחום הבנייה, ישנם 4 מאפיינים מהותיים של בנייה קלה שהופכים אותה גם ל”ירוקה”:
ראשית, מרבית העבודה מתבצעת במפעל שתוכנן לשם כך ומבטיח הרבה פחות פליטת מזהמים בהשוואה לעבודות בשטח. שנית, היעילות הגבוהה מובילה לניצול מרבי של אנרגיה ושל מחצבים. המאפיין השלישי הוא כמות הפסולת המועטה יחסית, ולאחר שהבנייה עצמה הייתה ידידותית לסביבה גם השימוש השוטף במבנים הקלים חוסך בצריכת אנרגיה (בזכות הבידוד הגבוה) ותורם את חלקו לשמירה על כדור הארץ.
לא.
בעבר הייתה רווחת המחשבה שהבנייה הקלה מתאפיינת בעלויות גבוהות יותר בהשוואה לשיטות הבנייה המסורתיות, אולם כשעורכים תחשיבים מדויקים מגלים שלא כך הדבר. בבנייה “רגילה”, שמבוססת על בטון, העלות של החומרים היא כשליש מהעלות הכוללת, ושני השלישים הנוספים הם עלות העבודה. בנייה קלה חוסכת לפחות שליש מכמות העבודה הנדרשת, ובנוסף כמויות הפסולת שיש לפנות במהלך הבנייה ובסיומה נמוכות בהרבה בהשוואה לבנייה מסורתית – כך שבשורה התחתונה מדובר בשיטה יעילה מאוד שמאפשרת לכל קבלן להציע ללקוחותיו מחירים תחרותיים ולצרכן הסופי מבנה איכותי ויחס עלות תועלת משתלם להפליא.
החיסרון העיקרי המיוחס למבנים שהוקמו בשיטת הבנייה העכשווית הוא החשדנות המסוימת של הציבור כלפיהם – כפי שמתרחש בדרך כלל כשלשוק כזה או אחר, אשר במשך תקופה ארוכה במיוחד שולטת בו תפישה אחת מובהקת, נכנסים מוצרים ורעיונות חדשים. יחד עם זאת, ולמרות הקושי של חלקנו לנצל את מלוא האפשרויות החדשות שמספקת ההשתכללות הטכנולוגית, ניתן לזהות שינוי בלתי מבוטל ביחס אל הבנייה הקלה. בהתאם החשש שמא ערכם של מבנים שמוקמים בשיטה זו יהיה נמוך יחסית כשנרצה למכור אותם הולך ונחלש, וממילא קרוב לוודאי שבעוד 10 שנים או עשרים שנה הערך של אותם מבנים כלל לא יהיה נמוך יותר ואולי אף יהיה גבוה ממחירם של מבנים “רגילים” לנוכח היתרונות המשמעותיים של הבנייה הקלה.
שלבי הבנייה הקלה הם:
תכנון אדריכלי מפורט.
יציקתה של הרצפה ובניית הממ”ד. במקביל ייבנה השלד במפעל.
הוספת השלד של המבנה בשטח וחיפוי הגג.
פריסת התשתיות- מים, חשמל, תקשורת.
חיפוי הקירות- פנים ואז חוץ.
הרכבת החלונות.
צבע, ריצוף, דלתות, אינסטלציה וגמר.
כאמור הבנייה כולה נמשכת זמן קצר מאוד בהשוואה לבנייה “רגילה”.
בנייה קלה – מחירים, מהירות,יתרונות מול חסרונות ועיקרי השיטה
על-מנת להפיק את מלוא התועלת האפשרית מהבנייה הקלה, ישנם מספר דגשים חשובים שכדאי להקפיד עליהם. כך למשל חלל גדול יותר בין לוחות חיצוניים לפנימיים מבטיח בידוד תרמי איכותי יותר, וכן כדאי שהלוח הפנימי יהיה עבה וצפוף יחסית כדי שיוכל לאגור אנרגיה, כך שעובי הקיר האופטימלי הוא 150 מ”מ. מרכיב נוסף שמשפיע על איכות הבידוד התרמי הוא צמר הפלדה – בקירות כדאי ששכבה זו תהיה בעובי של לפחות 5 ס”מ ואילו בתקרה 10 ס”מ ומעלה. מבחינת דחיסות הצמר, המינימום המומלץ הוא 24 קילוגרם למטר מעוקב. כמו כן כדאי במסגרת התכנון האדריכלי לקחת בחשבון שיקולי זרימת רוחות, צמחיה וכיוונים אליהם פונים החלונות כדי להקטין עוד יותר את צריכת האנרגיה העתידית במבנה. יריעה אקוסטית חוסמת היא פתרון מצוין למניעת רעש, וכדי למנוע תהודה תוכלו להשתמש בחומרי גמר שמתאפיינים ביכולת ספיגה גבוהה (וילונות, שטיחים, עץ ועוד).
אופציה נוספת היא שילוב בין הבנייה הקלה לבין הבנייה המסורתית שמבוססת על בטון. הדרך הטובה ביותר לשלב בין השיטות היא להקים שלד בטון ולהמיר את הבלוקים של פעם בלוחות בנייה מתקדמים, וכך ליהנות מבידוד מרבי, רמת גימור גבוהה וגמישות משופרת בהשוואה לטיח.
ב-STB תמצאו לוחות בנייה מתקדמים אידיאליים עבור בנייה קלה. האפשרויות העיקריות הן STRONG BOARD, פייבר צמנט, STRONG FLOOR וכן UNIQUE.
STRONG BOARD הם לוחות MGO שמיועדים לחיפוי חיצוני. בנוסף תוכלו להשתמש בהם בחדרים רטובים בבנייה מתקדמת ולמחיצות פנים. היתרונות העיקריים של לוחות בנייה אלה, שמבוססים על MGO (מלט מגנזיום) הם המשקל הקל, נוחות העבודה איתם, העמידות הגבוהה מאוד (בפני דליקות, רטיבות ועוד) ורמת הבידוד המצוינת שהם מקנים לכל חלל.
גם לוחות STRONG FLOOR – כמו לוחות ה-STRONG BOARD – מיוצרים ממלט מגנזיום . שלב נוסף בהליך הייצור היעיל להפליא שלהם הוא חיזוק עם רשת של סיבי זכוכית. למרות שה-STRONG FLOOR הוא קל משקל, הוא מסוגל לשאת עליו משקל רב מאוד וכושר הנשיאה שלו הוא אחד היתרונות המשמעותיים לכל מי שרוצה לבנות מרפסת, גלריה, תוספת קומה על גג ועוד.
עוד יתרונות של לוחות אלה הם עמידות לעובש ולמים, העובדה שהם אינם דליקים ויעילות העבודה איתם. כמו כן ניתן לחפות אותם עם מגוון רחב של חיפויים, בקלות ובפשטות.
ה-UNIQUE הוא לוח MgO שהפך לאלמנט דקורטיבי באמצעות מכונת CNC. אפשרויות החריטה הממוחשבות מאפשרות להעניק ל-UNIQUE כל מראה שתרצו ולשבץ בו מגוון רחב של מוטיבים גרפיים ליצירת המראה המבוקש בחלל. חיפוי דקורטיבי זה מתאפיין גם ביתרונות פרקטיים (הוא לא דליק, חזק בנגיפה ועמיד בפני מים כמו גם עובש), ומתאים הן לחללים עסקיים והן לשימוש ביתי.
כל לוחות הMgO אותם משווקרת חברת STB נבדקו לפי ת”י 755- סיווג בשריפה התוצאה A1 (הרמה הגבוהה ביותר)
ב-STB תקבלו לא רק לוחות בנייה מתקדמים ואיכותיים במיוחד אלא גם מידע יקר ערך – כך שתוכלו למצות את כל היתרונות של הלוחות במסגרת הבנייה הקלה בקלות ובשיא היעילות.